MarCar caravans
 
 

 

 In het jaar 1947 wordt "Machine- en Apparatenfabriek B.I.O.D." (Beter Is Ons Devies) opgericht in Hengelo. In 1957 begint de fabriek aan de bouw van een kampeerwagen, in beginsel voor eigen gebruik, maar door vraag van familie en kennissen, wordt er een productielijn opgezet. Het is echt een familiebedrijf, want bijvoorbeeld de gordijnen, de kussenhoezen en de tenten, worden thuis gemaakt door familieleden. Als de firma Schneider nog maar net met de productie begonnen is, krijgt de B.I.O.D. Machine- en Apparatenfabriek in Hengelo (O) de licentie om de caravans in Nederland te bouwen. De kunststofschalen komen uit Duitsland, de afbouw doet de Biod-fabriek.

In 1964 gaat de  productie in Nederland naar de firma JEKO in Oldenzaal, die de fabricage van het meubilair en het andere houtwerk uitbesteedt aan de sociale werkplaats van Oldenzaal: De Schakel.
Met JEKO gaat het niet zo goed, in Duitsland stagneert de zaak ook. Het uiteindelijke gevolg is dat De Schakel de gehele productie overneemt, ook die van Duitsland. Ook de mallen voor de schalen komen naar Nederland, zodat de Biod-caravans nu een Nederlands product geworden zijn.
In deze tijd zijn de modellen: De Excellent, de Bambi, de Extases en de Expert gemaakt. Totaal zijn er (ongeveer) naar schatting: 140 Bambi's, 160 Extases en 37 Experts gemaakt.
De Excellent was geen succes, hij was te duur. De schattingen hoeveel Excellents er gemaakt zijn, variŽren van 20 tot 30.


Eind zeventiger jaren bleek ook dat de eisen van caravankopers veranderden. Het antwoord van De Schakel hierop was de bouw van een wat "hoekiger" en luxer uitgerust model werden.

       Bron: www.biod.net

Na 1980 is de firma Avento hoofddealer geworden en werd daarmee verantwoordelijk voor de verkoop.
Er werd eerst alleen het model '300' in productie genomen. Daarop volgden in verschillende indelingen en uitvoeringen ook de 350 en de 400.

In 1987 zijn de modellen aangepast aan de tijd: een schuine voorkant. En een romp uitgevoerd in 3 kleuren. van de 3 modellen (300, 350 en 400) van de Avento-periode zijn ongeveer 1200 caravans geproduceerd.

In 1993 wordt MPH in Amersfoort hoofddealer. In die tijd veranderen de modellen niet, maar wordt voornamelijk geŽxperimenteerd met andere buitenkleuren. Echt succesvol is dat niet.

In 1994 wordt Biod weer zelfstandig. De Schakel neemt alles in eigen beheer. De bestaande modellen worden gemoderniseerd en gaan door het leven als 370 en 420, uiteraard weer in verschillende uitvoeringen en indelingen. Deze modellen blijven tot 2001 in productie. Intussen wordt een nieuw model ontwikkeld.

Op de Kampeer-en-Caravan-Rai van 2001 (oktober) wordt de nieuwe Biod geintroduceerd. Er zijn 2 modellen, Scout (inwendig 3m90 lang) en Nomade (inwendig 4m50 lang). Ook krijgt de werkvoorzieningsschap Oost Twente een nieuwe naam: Top-Craft.

In april 2004 besluit Top-Craft te stoppen met de productie van Biod-caravans. De vraag uit de markt is te laag, de productie is voornamelijk handwerk en dat maakt de caravan relatief duur.
Er zijn ongeveer 140 caravans van het type Nomade (75%) en Scout (25%) gemaakt.
 
November 2004. Biod wordt weer voortgezet! Ze wordt overgenomen door de ACC-Group.
Met de overname van de BIOD productie, door kenners (waaronder de concurrentie) gezien als kwalitatief de beste caravan, heeft de ACC-Group een topprodukt in huis gehaald. Met behoud van de kwaliteit, vormgeving en uitstraling zal het productieproces worden aangepast zodat dit 43 jaar oude hollandse merk met haar eigenzinnige karakter zowel de BIOD liefhebber alsook andere veeleisende en op rij- en kampeerplezier gerichte kampeerders zal aanspreken.


De reparatie- en restauratie-afdeling bleef vooralsnog in handen van Top-Craft.

1 september 2005. Top-Craft stoot de laatste Biod-activiteiten af. Oldenzaal is zo'n 40 jaar Biod-stad geweest.

Herstel werkzaamheden door MarCar  aan een Biod Expert 6 L

 

 

Bij volgende restauratie volgen nieuwe foto's


Voor meer informatie onderstaand model kunt u kijken op de site van de fabrikant: Biod

                                          Een Biod in verschillende kleuren.

 

                                                

                                        Speciale lantaarn raampjes in het dakgemonteerd

           

           

           

                       

     Groot keukenblad met veel aflegruimte

                        

      Apothekerskast behoort tot de mogelijkheden

                                    

 

                           Speciale uitvoering de TLHS  met een vaste wandtafel en twee te verbreden bedden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            
             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  


 Klik hier om deze website bij je favorieten te plaatsen.
 
Routebeschrijving
MarCar Caravans 
Den Sliem 9
7141JE Groenlo
T: 0544-467678
 
E: info@marcar.nl
 
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag:
 9.00 - 18.00
Zaterdag:
9.00 - 13.00
Werkplaats: